Vinthundar är urgamla raser och har flera gemensamma drag med urhundar och användes huvudsakligen under hetsjakt och jagar med synen (därav det engelska namnet sighthounds) där dess snabbhet och styrka kom väl till pass.
I dagsläget är det kapplöpning samt lurecoursing som stimmulerar vinthundarnas intresse för jakt. Men den är också uppskattad som sällskaps- och familjehund då den är väldigt foglig, vänlig, tålmodig, smidig och älskar sällskap
Vinthundar har stort motionsbehov, de är sprinterhundar och galoppörer som behöver få springa av sig och sträcka ut sin långa kropp.
Idag är de främst sällskapshundar med oftast lugnt temperament. De brukar utstråla en särpräglad värdighet och är ofta ointresserade av främlingar, men desto mer tillgivna mot sina egna.
Greyhound är snabbast av alla hundar och kan uppnå en toppfart på närmare 65 - 70 km/h. I Sverige tävlas det med greyhounds för nöjes skull, och för att hundarna ska få göra det de är ämnade för - att jaga.
Greyhounden har däremot två olika varianter av utseende. En standardvariant och en kapplöpningnsvariant.
Det som skiljer dessa varianter åt är att kapplöpningsvarianten är mindre i storlek och proportion, standardvarianten har oftast djupare bringa. Greyhounden överlag är en kraftigt byggd, reslig hund med generösa proportioner, muskulös och med symmetriska linjer.
Rasen är godmodig, tålig men envis. Den är klurig med lite av kattmentalitet och den gör ofta saker den själv vill och då mycket bra. Den är mycket trogen sin ägare.
Det viktigaste att tänka på om man är intresserad av att skaffa en greyhound är att veta att greyhounds mår bäst av att 1-2 ggr i veckan kunna ha tillgång att kunna sträcka ut sin långa kropp och springa av sig sin energi.
Utöver det veta att greyhounds får upp en enorm hastighet och något man behöver tänka på när de springer lösa och leker. Annars är greyhounden mycket go och förtjust i barn och är själv barnslig och mognar relativ långsamt. Den vill helst ha sällskap av en annan rasfrände eller annan vinthund att leka med. Flocken/familjen är viktig för den.
Rasen anses ha uppkommit i England under mitten av 1800-talet genom korsning mellan mindre greyhound, terrier och italiensk vinthund. Den kallades från början snap dog och användes ursprungligen till hetsjakt på hare.
I slutet av 1800-talet var whippet en populär hund bland gruvarbetarna i norra England då den var billig i drift, kunde jaga småvilt för att dryga ut hushållskassan och samtidigt anordnades kapplöpningar efter trasa under vadhållning
Whippet påminner alltså om en greyhound i miniatyr. Den skall kombinera muskelkraft med eleganta och mjuka linjer. Intrycket skall vara en hund som är byggd för snabbhet. En whippet har kort och mycket lättskött päls.
En whippet ska vara glad, öppen, stabil och ha en harmonisk inställning till omgivningen. Den tycker om att vara nära människor och hundar samt älskar bekvämligheten i mysiga soffor och sköna sängar.
Saluki är en av de äldsta i dag existerande hundraserna. Liknande hundar finns avbildade sedan förhistorisk tid.
Saluki har en, som andra vinthundar en historisk bakgrund som hetsjakthund. De jagar ikapp och lägger ner sitt bytet.
En förmåga som gjorde dem oumbärliga för de arabiska beduinerna.
Rasen ansågs vara så värdefull att enbart viktiga personer kunde föräras den som gåva. Till Sverige kom rasen för första gången på 1920-talet.
Rasen beskrivs ofta som reserverad mot främlingar. Det har sin historia i hur värdefull den var hos beduinerna.
Den skulle inte gå fram och hälsa på främlingar då det fanns en stor stöldrisk.
Andra ord som beskriver rasen är mjuk, värdig och behaglig. Den kan ge ett intryck av att inte bry sig. Som valp och unghund är den inte så värdig, eftersom den redan då är självständig och dessutom mycket påhittig.
Med rätt metoder, motivation och belöning så kan även den till synes ointresserade individen komma ganska högt i till exempel lydnadsklasserna.
Rasens hemland är Ryssland och den har sedan nio århundraden tillbaka utgjort en väsentlig del av Rysslands kultur och historia. Bland ägarna och uppfödarna av rasen återfinns många berömda personer.
Rasens blomstringstid var under slutet av 1800-talet och framåt, innan den ryska revolutionen bröt ut.
Här i Sverige hålls borzoi främst som en mycket trevlig sällskapshund. Rasen användes tidigare av den ryska adeln till hetsjakt på varg, räv, hare och i bland även hjort. Fortfarande jagas det med borzoi i Ryssland och andra länder.
I Sverige är detta inte tillåtet och rasen får nöja sig med att jaga under mer konstruerade former.
Borzoi upplevs som intelligent, klok och självständig. Sin arrogans över, i deras ögon sett löjliga situationer, finns kvar och uppskattas som ett typiskt drag för rasen. Rasens jaktlust finns kvar, men upplevs inte som besvärlig av de flesta ägarna. Den är oftast lugn och stillsam inomhus och kan uppfattas som lite lat. En regnig dag kan den vägra att gå ut. Utomhus är den desto mer explosiv.
Troligtvis härstammar denna eleganta varelse från de egyptiska vinthundarna. Från vår tideräknings början har dvärgvinthundar avbildats på konstföremål och målningar i poser som klart förknippas med rasen.
Italiensk vinthund har använts till jakt på småvilt, men även som populär sällskapshund och är utformad på kontinenten, främst i Italien, Tyskland och Österrike.
Den italienska vinthunden är den storleksmässigt minsta representanten i gruppen vinthundar. Den är en livlig, glad och positiv liten varelse.
Det ytterst finlemmade skalet kan lätt förleda en att tro att rasen är bräcklig och lättskrämd, vilket är helt missvisande. Den är i grunden en mycket sund hundras. Det enda man egentligen måste skydda den emot är just dess eget mod, framför allt hos små valpar. De kan till exempel kasta sig oförskräckt utför soffor och andra höga höjder.
Italienaren är en mycket social hund. Den vill vara nära sin ägare och nattetid så sover italienaren helst i sängen under samma täcke som ägaren. Italienaren älskar täcken och filtar och har ett behov av att kunna bädda ner sig och den behöver mjuka liggplatser.
Hundkapp.se © Copyright 2024
I samarbete med SHCF
Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund